Docenten

Voor onze quiltlessen en cursussen nodigen wij vakbekwame docenten uit , die vele technieken beheersen, u altijd weten te inspireren door hun enthousiasme en creativiteit. Onze docenten presenteren zich hieronder.

jobina

Jannie Schuit

Als sinds haar kinderjaren is Jannie bezig met lapjes en handwerken. Op 16 jarige leeftijd maakte ze al kleding voor zich zelf. Toen haar dochter geboren werd, nam het plezier om kleding te maken alleen  maar toe. Begin jaren 80 volgde Jannie een opleiding tot lerares- coupeuse, wat uitgroeide tot het geven van lessen aan volwassenen. Hiermee deed ze jarenlange onderwijservaring op. In die tijd volgde Jannie voor haar eigen ontwikkeling een basiscuris “Patchwork & Quilten”. Sindsdien is ze zich meer en meer  gaan interesseren en bezighouden met een voor haar nieuwe vorm van creatieve uiting van lapjes. Na vervolg-cursussen hierin gevolgd te hebben, besloot ze in 2006 de stap te nemen om zelf les te gaan geven in Patchwork & Quilten. Dat ze dit met veel plezier en passie doet, kunnen cursisten in de Quiltkelder ervaren.

jobina1-292x300

Jobina de Boer

Jobina de Boer uit Heiloo volgde een opleiding (NS) tot lerares textiele werkvormen. Sinds 1989 is zij intensief bezig met patchwork, quilten en stofverven. Zij volgde vele workshops in binnen- en buitenland en rondde in 2003 een 2-jarige opleiding van de Stichting Beeldende Amateurs voor quiltdocenten af. In 2004 is Jobina voor zichzelf begonnen met het geven van quiltlessen en workshops. Zij geeft les in binnen- en buitenland. Zij organiseert sinds 2004 de Patchwork en Quiltdagen te Rijswijk.

Marieke

Marieke Verweij

Ik vind het fijn jullie te mogen begroeten aan het begin van het cursusjaar 2015/2016. Graag wil ik me even voorstellen. Mijn naam is Marieke Verweij. Ik woon in Putten, ben getrouwd en we hebben 6 kinderen: 1 jongen en 5 meisjes. Eén van mijn grootste hobby’s, het is niet moeilijk te raden: naaien. Ik doe dit al zo’n 20 jaar. Om me te kunnen onderscheiden ben ik een paar jaar geleden begonnen aan de opleiding costumière/coupeuse. Deze heb ik afgerond bij Modevakschool Danckaerts. Nu kan ik naast naailes geven, ook patroontekenen op eigen maten. Dit is met name heel handig als iemand incourante maten heeft. Ik hoop jullie in mijn kennis te laten delen en jullie net zo bezeten te laten worden van het ‘modemaken’ als ik ben. Je bent immers bezig met iets te maken wat niemand anders heeft. Wie wordt daar nu niet enthousiast van?

rita-bos-docente

Rita Bos

Ik heb de opleiding NS gedaan. Dit is een tweede graads bevoegdheid om les te geven in handwerken en kunstgeschiedenis. Na het behalen van mijn diploma heb ik gewerkt als bezigheidstherapeute, in het onderwijs was geen werk. Getrouwd. drie kinderen en bij het naar de kleuterschool brengen, op haar eerste dag, van mijn dochter ben ik meteen doorgefiets naar de net geopende patchworkwinkel bij ons in de buurt en heb me opgegeven voor de basis cursus, 23 jaar geleden. Vooral de laatste 17 jaar ben ik er erg intensief mee bezig. Met vooral de laatse tijd kleine succesjes zoals het krijgen van de publieksprijs in Alkmaar van het quiltersgilde, een overzichttentoonstelling van al mijn quilts in rijswijk in april 2014 en het tentoonstellen door het quiltersgilde van mijn quilt in Spanje en England.

Jacqueline Wouters

Jacqueline Wouters

Al vanaf kleins af aan ben ik bezig alle vormen van handwerken.
Van huis uit meegekregen door een moeder die de mooiste creaties maakte met haaknaald en breipennen, maar ook op de naaimachine goed uit de voeten kon.

Toen ik een jaar of 14/15 was , kwam ik in de binnenstad van Amersfoort een quiltwinkeltje tegen en daar ontstond mijn grote liefde voor lapjes, heel voorzichtig gestart met een soort van paperpiece patroon.
Jaren later ben ik de basiscursus en een aantal cursussen bij Aagje Admiraal gaan volgen en leerde zij mij de fijne kneepjes van het patchwork en quilten.

Leergierig als ik was, daarna nog veel cursussen en workshop bij verschillende bekende docenten in het land gevolgd, ook om met de naaimachine goed uit de voeten te kunnen.
Het verschil werken met de hand of met de naaimachine is met patchwork nl. heel groot.
Vele quiltpatronen ontwerp ik zelf met het fantastische EQ 8 quilt ontwerp programma.
Door de opleidingen merkte ik, dat ik best traditioneel ingesteld ben maar mag ook graag uitstapjes maken naar het modernere werk.

Sinds een aantal jaren geef ik met heel veel plezier les want wat is er nu leuker om deze hobby/ leefwijze aan andere te kunnen doorgeven.
Of het nu lessen met de ‘hand’ of met de ‘naaimachine’ zijn, dat maakt voor mij geen verschil, het belangrijkste is dat de cursist met veel plezier aan zijn hobby werkt.

Graag zie ik u op één van mij lessen, quilt groetjes

Jacqueline Wouters

Heleen Pinkster

Heleen Pinkster

Even voorstellen
Mijn naam is Heleen Pinkster, ik ben getrouwd met Jan en wij hebben 3 kinderen: Eline, Nanda en Michiel. We wonen met veel plezier in Barneveld. Voordat de kinderen kwamen ben ik werkzaam geweest in het basisonderwijs als kleuterleidster en tot zomer 2014 ben ik nog als invalster in groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs werkzaam geweest. Sinds 2001 geef ik in de avonduren en ongeveer eens per maand op de zaterdagen quiltlessen en workshops.
Waarom quilten mijn grote hobby is geworden
Creatieve dingen hebben mij altijd al bezig gehouden. Als kind naaide ik al heel jong, maar ook techniek, houtbewerking en met papier knutselen deed ik graag. Er was altijd wel één voorwaarde aan wat ik maakte: het moest een gebruiksvoorwerp zijn
In 1996 kregen we de kans om voor het werk van Jan een jaar naar Amerika te gaan. Op loopafstand van ons huis in de Grand Rapids (Michigan) zat een stofjeswinkel ter grote van een flinke sportzaal. Al snel ontdekte ik de quiltafdeling en was daar niet meer weg te branden. Dat was het definitieve begin van mijn hobby. De meeste vaardigheden heb ik mijzelf met behulp van deze Engelstalige boeken aangeleerd, in Grand Rapids ben ik ook nog naar een quiltclass gegaan en vroeg ze mij later om de lessen over te nemen! Ik mocht ineens aan een groep Amerikaanse dames les gaan geven.
Het lesgeven begon
Terug in Nederland ben ik vanuit huis begonnen met het geven van basis-quiltlessen
Waarom geef ik quiltles
Mijn grote motivatie achter het lesgeven in quilten, het verzorgen van workshops en het organiseren van quiltgroepen, is dat ik het fijn vind om mijn liefde voor mooi handwerk over te dragen op anderen. Mede door mijn opleiding tot kleuterleidster heb ik geleerd om me aan te passen aan het niveau van degene die les krijgt. Hierdoor kan ik meerdere verschillen in niveau van de cursisten in één les of workshop ‘behappen’. Met een mooi woord heet dit differentiëren.
Duidelijkheid en afmaken van het werkstuk
Ik streef er naar om alles duidelijk en eenvoudig uit te leggen. Vaak zie ik aan iemands gezicht al of ze het wel of niet snapt. Reden om in te grijpen of om door te kunnen gaan met mijn verhaal.
Verder vind ik het ook belangrijk dat de mensen het eerste werkstuk van hun nieuwe hobby ook echt afmaken. Ik heb al meerdere keren mensen geholpen met het afmaken van een quilt die ze op een cursus bij iemand anders waren begonnen. De quilt was in de kast terecht gekomen en vergeten. Op deze manier werden enthousiaste mensen de kans op een prachtige hobby ontnomen.
Ontwerpen op de computer
Ik ben in het bezit van het computerprogramma EQ7 en EQ8. Dit is prachtige software waarmee ik graag allerlei nieuwe blokken en quilts ontwerp. Enkele voorbeelden hiervan zijn de blokken van de maand, en natuurlijk alle voorbeelden voor mijn lessen en workshops.
Ik vind het erg leuk om door middel van rechte lijnen natuurlijke vormen weer te geven. Vooral foundationpatronen lenen zich daar goed voor. Ook vind ik het leuk om een traditioneel patroon door het kleurgebruik te laten veranderen in een totaal nieuwe quilt.
Vriendelijke groeten en ‘Happy Quilting’